p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

SUPERPRZEPIS

Szczupak faszerowany

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny i mało kaloryczny szczupak faszerowany po mojemu.

Szczupak faszerowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczupak faszerowany

 

  • 1,5 kg szczupak
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kostka rosołowa z pietruszką
  • 1 jajko
  • szczypta chilli
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki kaszki manny
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez, keczup, natka pietruszki do dekoracji i do farszu

Sposób przygotowania:

Szczupak faszerowany
Ze szczupaka usuwamy łuske i oczy, skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut. Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy. Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.
Szczupak faszerowany
delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie
Szczupak faszerowany
W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową
Szczupak faszerowany
Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut
Szczupak faszerowany
delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku

Tagi:

jajko jajka