gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Szczupak pieczony w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Po raz pierwszy piekłam rybę w rękawie - wyszła bardzo smaczna i smakowała nam lepiej niż smażona :)

Szczupak pieczony w rękawie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szczupak pieczony w rękawie

 

  • 1 średni szczupak
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szczupak pieczony w rękawie
Szczupaka dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Następnie posypujemy rybę w środku i na wierzchu przyprawami: solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W środek ryby wkładamy część cebuli i całość wkładamy do rękawa, układając na wierzchu ryby jeszcze cebulę. Związujemy lub spinamy rękaw. Całość odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, aby ryba przeszła przyprawami. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Rybę przekładamy do naczynia wraz z sosem własnym.
Szczupak pieczony w rękawie
Przyprawioną rybę wkładamy do rękawa do pieczenia.
Szczupak pieczony w rękawie
Do środka rękawa i na wierzch ryby układamy cebule.