Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szczupak pieczony w słoninie (Litwa)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oskrobanego i oczyszczonego szczupaka osolić na parę godzin. Wyłożyć brytfannę

Szczupak pieczony w słoninie (Litwa)

Składniki:

Szczupak pieczony w słoninie (Litwa)

 

  • ok 2 kg szczupaka
  • sól
  • 20 dag słoniny
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kieliszek wina

Sposób przygotowania:

Szczupak pieczony w słoninie (Litwa)
Oskrobanego i oczyszczonego szczupaka osolić na parę godzin. Wyłożyć brytfannę słoniną pokrajaną w plastry oraz cebulą, marchewką i pietruszką. Położyć na to szczupaka, skropić winem i przykryć słoniną. Wstawić do gorącego piekarnika. Podawać z rozmaitymi sosami: rumianym z kaparami, bulionem i cytryną, śmietanowym z rakami i kalafiorami itp.