Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szczupak zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepszy jest świeży szczupak. Nie używam do tej potrawy mrożonego.

Szczupak zapiekany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczupak zapiekany

 

  • 1,5 kg szczupak,
  • 10 dag mąka,
  • do smaku przyprawa do ryb Prymat,
  • 3-4 łyżki keczup pikantny,
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 50 ml oliwa,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku Sól,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2 łyżki posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Szczupak zapiekany
Szczupaka oczyścić i podzielić na porcje. Dokładnie umyć je i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie rybę oprószyć przyprawą do ryb oraz mąką. Porcje szczupaka układać w naczyniu żaroodpornym i posypać posiekaną drobno cebulką. Oliwę wymieszać z koncentratem pomidorowym i keczupem. Tak przygotowanym sosem polać rybę i posypać ją posiekaną natką pietruszki. Rybę zapiekać przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany
Szczupak zapiekany