Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Szczypiorkowa zupa kremowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kremowa zupa szczypiorkowa świetnie smakuje z czosnkowymi grzaneczkami pszennymi

Szczypiorkowa zupa kremowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szczypiorkowa zupa kremowa

 

  • 1 litr wywaru (rosół drobiowy bądź bulion warzywny)
  • 2 serki topione po 100 g
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szczypiorkowa zupa kremowa
Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy, aż się zagotuję, w tym czasie kroimy na drobno szczypiorek. Kiedy wywar wrze odlewamy około dwie szklankę bulionu w którym roztapiamy serki topione. Wywar wlewam do malaksera i dokładam serki, miksuje około 1 minuty. Kiedy serki się roztopią i powstanie gęsty krem wlewam wszystko do gotującego się wywaru, następnie dojemy posiekany szczypiorek, dodajemy słodką śmietanę doprawiam solą, pieprzem i gotuję około 3 minuty. Podajemy z czosnkowymi grzankami pszennymi. Smacznego
Szczypiorkowa zupa kremowa
Do malaksera wlewamy około 0,5l wywaru i roztapiamy serki
Szczypiorkowa zupa kremowa
Gęsty krem wlewamy do pozostałego wrzącego wywaru
Szczypiorkowa zupa kremowa
Dodajemy śmietanę oraz posiekany szczypiorek - gotujemy