Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa serowo- czosnkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, rozgrzewająca zupa o niesamowitym smaku sera z nutką czosnku to idealna propozycja na rozgrzewającą i szybką kolację w jesienne popołudnie.

Zupa serowo- czosnkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa serowo- czosnkowa

 

  • 700 ml rosołu lub bulionu z kurczaka
  • 200 gram serka topionego naturalnego
  • 5 dag sera żółtego
  • 50 ml śmietany 30 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 kromki chleba na zakwasie

Sposób przygotowania:

Zupa serowo- czosnkowa
Rosół lub bulion wlewamy do garnka podgrzewamy. Dodajemy do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokrojony drobno ser żółty i serki topione – gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut umieszczając zupę co jakiś czas. Kiedy serki się rozpuszczą wlewamy śmietankę, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut.

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło. Kiedy masła zacznie się rozpuszczać na patelnię dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Pokrojony w niedużą kostkę chleb smażymy na zloty kolor na maśle aromatyzowanym czosnkiem.

Zupę nalewamy na talerze i serwujemy z czosnkowymi grzankami – smacznego.
Zupa serowo- czosnkowa
Bulion lub rosół podgrzewamy dodajemy do niego czosnek
Zupa serowo- czosnkowa
A następnie pokrojony drobno ser żółty i serki topione