SUPERPRZEPIS

Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami

Bardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa cebulowa świetna na chłodne dni. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i rewelacyjnie smakuje.

Składniki:

Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami

ETAP 1:

Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami
cebulę pokroić w piórka następnie przesmażyć na patelni

1. Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w piórka
a czosnek drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem smażyć na maśle do momentu aż się lekko zrumieni.

ETAP 2:

Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami
zblenderować zupę następnie dodać serki topione

2. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, po czym cały czas mieszając dodać pokrojone serki topione. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.

ETAP 3:

Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami
chleb tostowy pokroić w kostkę o wymiarach 1x1 cm

3. Chleb tostowy w kostkę, skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Zrumienić na rozgrzanej suchej patelni.

ETAP 4:

4. Zupę cebulową podawać z ziołowymi grzankami.