Sposób przygotowania:
Szkolne babeczki z jeżynami
Jeżyny zebrane z lasu myjemy i osuszamy na sicie.
Jajka wbijamy do miski,wsypujemy cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą pianę ,nastepnie do masy jajecznej wlewamy mleko i olej oraz makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia.
Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami,wylewamy łyżką porcje ciasta do 2/3 wysokości papilotek,posypujemy po wierzchu osuszonymi jezynami i niewielką ilością brązowego cukru.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Ewentualnie możemy oprószyć babeczki cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Takie własnoręcznie upieczone babeczki są na pewno dużo zdrowsze niż bułka ze szkolnego sklepiku. Z tej porcji wychodzi około 18 dużych babeczek.
Jajka wbijamy do miski,wsypujemy cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą pianę ,nastepnie do masy jajecznej wlewamy mleko i olej oraz makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia.
Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami,wylewamy łyżką porcje ciasta do 2/3 wysokości papilotek,posypujemy po wierzchu osuszonymi jezynami i niewielką ilością brązowego cukru.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Ewentualnie możemy oprószyć babeczki cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Takie własnoręcznie upieczone babeczki są na pewno dużo zdrowsze niż bułka ze szkolnego sklepiku. Z tej porcji wychodzi około 18 dużych babeczek.