2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szkolne babeczki z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dając dziecku taką babeczkę do szkoły zapakowaną w lunch boxie mam pewność że zje drugie śniadanie.....

Szkolne babeczki z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szkolne babeczki z jeżynami

 

  • 3/4 szklanki świeżych jeżyn
  • 35 dag mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka wiejskie
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • brązowy cukier trzcinowy do posypania babeczek

Sposób przygotowania:

Szkolne babeczki z jeżynami
Jeżyny zebrane z lasu myjemy i osuszamy na sicie.

Jajka wbijamy do miski,wsypujemy cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą pianę ,nastepnie do masy jajecznej wlewamy mleko i olej oraz makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia.



Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami,wylewamy łyżką porcje ciasta do 2/3 wysokości papilotek,posypujemy po wierzchu osuszonymi jezynami i niewielką ilością brązowego cukru.

Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut.

Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Ewentualnie możemy oprószyć babeczki cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.



Takie własnoręcznie upieczone babeczki są na pewno dużo zdrowsze niż bułka ze szkolnego sklepiku. Z tej porcji wychodzi około 18 dużych babeczek.
Szkolne babeczki z jeżynami
jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrami
Szkolne babeczki z jeżynami
mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia...
Szkolne babeczki z jeżynami
ciasto wylewamy do formy na muffinki układamy jeżyny
Szkolne babeczki z jeżynami
na koniec posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy w nagrzanym piekrniku