edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sznycle indycze z czerwonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięso indycze jest zdrowe, delikatne, w smaku lekko słodkawe, więc doskonale komponuje się z marchewką i papryką.

Sznycle indycze z czerwonymi warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle indycze z czerwonymi warzywami

 

  • 35 dag sznycli z piersi indyka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sproszkowana papryka

Sposób przygotowania:

Sznycle indycze z czerwonymi warzywami
Sznycle rozbić tłuczkiem, z obu stron oprószyć solą i pieprzem.

Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w krótkie paseczki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć sznycle z obu stron, zdjąć na talerzyk. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać marchew i paprykę, obsmażyć.

Do warzyw dołożyć obsmażone mięso, podlać wodą i pod przykryciem dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą.

Doprawić do smaku sproszkowaną papryką. Miłośnicy sosów mogą dolać więcej wody i całość zagęścić mąką. 
Sznycle indycze z czerwonymi warzywami
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć sznycle z obu stron.
Sznycle indycze z czerwonymi warzywami
Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę.
Sznycle indycze z czerwonymi warzywami
Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę i paprykę.
Sznycle indycze z czerwonymi warzywami
Dodać obsmażone sznycle, podlać wodą i dusić do miękkości.