jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Roladki indycze z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

roladki indycze z szynką, pikantny smakołyk

Roladki indycze z szynką

Składniki:

Roladki indycze z szynką

 

  • 4 cienkie sznycle z indyka po 17 dag
  • sól
  • pieprz
  • szałwia świeża
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki
  • 3 dag tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 10 dag szalotek
  • 0.25 litra białego wytrawnego wina
  • 0,25 litra rosołu instant
  • 30 dag bitej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cytryna- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Roladki indycze z szynką
Sznycle z indyka umyć, odsączyć i nieco ubić. Przyprawić solą i pieprzem. Szałwię umyć, odsączyć i podzielić na dwie części - jedną mniejszą zostawić do dekoracji. Drugą wiekszą część szałwi przełożyć do innego naczynia. Wyskubać listki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Sznycle z indyka obtoczyć w szałwi, czosnku i serze. Od węższej strony zrolować mięso i przebić zaostrzonymi wykałaczkami. Podgrzać olej i przysmażyć w nim roladki. Szalotki obrać i przepołowić, dodać do miesa, a następnie w tłuszczu na wolnym ogniu podrumienić. Całość oblać białym winem wymieszanym z rosołem. Sos gotować przez 10 minut na mocnym ogniu. Dodać 20 dag bitej śmietany. Dodając śmietanę cały czas mieszać sos, by śmietana nie zbiła sie w grudki. Całość zagotować, po czym pod przykryciem na słabym ogniu podgrzewać przez 10 minut. Zdjąć naczynie z palnika. Z pozostałą częścią śmietany rozrobić żółtka i dodać do ostudzonego wcześniej sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Roladki podlać częścią sosu. Resztę sosu podawać w sosjerce.