Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zraziki z serem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i sycąca potrawa. W sam raz dla smakoszy indyczego mięsa.

Zraziki z serem

Składniki:

Zraziki z serem

 

  • 1 cebula
  • po 5 gałązek tymianku i natki pietruszki
  • 10 dag twarożku
  • 4 sznycle indycze
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 10 łyżek ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego

Sposób przygotowania:

Zraziki z serem
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Tymianek i natkę pietruszki posiekać. Twarożek wymieszać z posiekanymi ziołami. Przyprawić do smaku. Sznycle opłukać. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek posmarować ziołowym farszem. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć zraziki, zrumienić ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Wlać bulion i mleko. Na patelnię ponownie włożyć zraziki. Dusić około 10 minut. Marchewkę obrać, cukinię oczyścić. Warzywa opłukać, pokroić w kosteczkę. Ryż gotować 20 minut w posolonej wodzie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać do ryżu warzywa. Sos, w którym dusiło się mięso, zagęścić sosem pieczeniowym. Zraziki przełożyć na talerze. Polać sosem. Podawać z warzywnym risotto.

Tagi:

ryż sosy cukinia