cisowianka20

cisowianka20

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

Roladki indycze z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne na obiad

Roladki indycze z ryżem

Składniki:

Roladki indycze z ryżem

 

  • Składniki:

 

  • 4 cienkie sznycle z indyka - ok. 13 dag
  • 25 dag długoziarnistego ryżu
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 2 białe kiełbaski
  • 1/2 szkl. rosołu
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki masła/margaryny
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki indycze z ryżem
Sposób przygotowania: Opłukać natkę pietruszki, część odłożyć, resztę pokroić. Wycisnąć masę mięsną z kiełbasek, zagnieść z 1/2 natki. Umyć sznycle, roztłuc, posypać solą i białym pieprzem. Obłożyć resztą pokrojonej natki pietruszki, posmarować równomiernie masą. Zwinąć sznycle, spiąć drewnianymi wykałaczkami. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć roladki, ze wszystkich stron, na złoty kolor. Podlać 1/2 szkl. białego wina i rosołu, dusić, na średnim ogniu, pod przykryciem przez 30 minut. Gotować ryż 20 minut w dużej ilości osolonej wody. Wyjąć roladki z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Doprawić sos do smaku musztardą i śmietaną, dodać resztę natki. Przez chwilę gotować, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć roladki na półmisku, polać sosem. Podawać z osączonym ryżem i zieloną sałatą.



Źródło:

Świat Kobiety, nr 12 z 1997

Tagi:

ryż indyk