iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Sznycle ministerskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wytworna cielęcinka z bułeczkami na kolację.

Sznycle ministerskie

Składniki:

Sznycle ministerskie

 

Sposób przygotowania:

Sznycle ministerskie
15 dag bułki czerstwej, ale nie suchej pokroić w słupki o długości 2 cm i grubości ok. 2 mm i zamieszac z bułką tartą. Pozostała bułkę namoczyć w mleku, a po rozmoczeniu odcisnąć i zemleć wrazz mięsem. Dodać sól i wyrabiać, aż wytworzy się zawarta, kleista masa. Dla spulchnienia masy wyrobić w nią jajka i triche mleka pozostałego po odciśnięciu bułki. Z masy mięsnej kształtować wałeczki, a z nich prostokątnie sznycle, optaczac w grzankach wymieszanych z bułką tartą, lekko spłaszczać do 1,5 cm grubości, smażyć na gorącym tłuszczu.