Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi w boczku z parmezanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Subtelny smak szparagów, przypieczone plasterki boczku...

Szparagi w boczku z parmezanem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi w boczku z parmezanem

 

  • pęczek białych szparagów (ok. 8 szt.)
  • 8 plastrów cudnego chudego duńskiego bekonu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Szparagi w boczku z parmezanem
Porcje: 2 Czas: ok. 20 min. Szparagi myjemy, a następnie odkrawamy nożem dolne końcówki. Obieraczką obieramy grubą skórkę. Związujemy szparagi gumką recepturą i w tej formie wrzucamy je do garnku z wrzątkiem. Gotujemy przez ok. 8 minut w pozycji stojącej, czas gotowania wydłużamy, jeśli mamy do czynienia z grubszymi pędami. Po wyjęciu z wody opłukujemy szparagi strumieniem lodowatej wody. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C (termoobieg). Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez ok. 10 minut.  Szybka i doskonała w smaku przekąska!
Szparagi w boczku z parmezanem
Szparagi znakomicie smakują zarówno na ciepło