Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Szparagi w cieście musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny pomysł na przygotowanie zielonych szparagów- w chrupiącym cieście o wyraźnym posmaku musztardy.

Szparagi w cieście musztardowym

Składniki:

Szparagi w cieście musztardowym

 

  • 2 pęczki zielonych szparagów (łącznie 1 kg)
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki musztardy miodowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 7 łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • około 1/2 litra oleju do smażenia
  • woda do ugotowania szparagów

Sposób przygotowania:

Szparagi w cieście musztardowym

Przygotowanie szparagów:

Szparagi w cieście musztardowym
Zielone szparagi w trakcie obgotowywania

Szparagi myjemy, obwiązujemy gumką i wrzucamy do wrzątku (nieosolonego).

Gotujemy 4 minuty, wyławiamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.

Przygotowanie ciasta:

Szparagi w cieście musztardowym
Ciasto naleśnikowe z musztardą do szparagów

Mąkę, jaja, musztardę, sól, pieprz kolorowy i mleko dokładnie miksujemy. W tak przygotowanym cieście dokładnie zanurzamy szparagi.

Smażenie szparagów:

Szparagi w cieście musztardowym
Szparagi w cieście musztardowym w czasie smażenia

Szparagi wrzucamy partiami na rozgrzany olej, zachowując odstępy. Smażymy na średnim ogniu po minucie-dwie z każdej strony na rumiano.

Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego!


Tagi:

szparagi danie