Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem solankowym, dobry pomysł na kompromis z niejadkiem.

Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem

 

  • Ciasto na pizzę z tego przepisu https://gotujmy.pl/pizza-z-brokulami-i-pomidorami,przepisy-brokuly-przepis,189370.html
  • Passata 1/2 kartonika
  • zioła prowansalskie
  • Sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g mozarelli
  • Kilka plastrów żółtego sera masdamer
  • Liscie świeżego szpinaku
  • 100 g wędzonego sera solankowego

Sposób przygotowania:

Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem
Ciasto wykonujemy wg przepisu z linku podanego w składnikach, ale równie dobrze możemy kupić gotową kulkę ciasta z pizerii

Robimy sos:

Do miski wlewamy passatę, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, sól, czosnek niedźwiedzi- dokładnie mieszamy. Smarujemysosem pizzę. Mozarellę kroimy w cienkie plastry, podobnie masdamer-układamy na pizzy. Opcjonalnie możemy dodać pieczarki czy jakąś wędlinę. Ja akurat miałam usmażone mielone mięso, które zostało mi z poprzedniego obiadu.

Pizzę pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250°C. Na wierzhchu układamy ymyte liście szpinaku i plaster wędzonego sera solankowego.
Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem
Robimy sos: do miski wlewamy passatę, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, sól, czosnek niedźwiedzi- dokładnie mieszamy.
Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem
Smarujemy sosem pizzę. Mozarellę kroimy w cienkie plastry, podobnie masdamer-układamy na pizzy.
Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem
Opcjonalnie możemy dodać pieczarki czy jakąś wędlinę. Ja akurat miałam usmażone mielone mięso, które zostało mi z poprzedniego obiadu.
Pizza ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem
Pizzę pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250°C. Na wierzchu układamy ymyte liście szpinaku i plaster wędzonego sera solankowego.