Sposób przygotowania:
Szparagi z wody wg Babcigramolki
Szparagi ostrożnie oczyścić z włóknistej skórki ( zdejmując ją obieraczką lub ostrym nożykiem od łebka w dół ). Odciąć 1/3 szparaga z łebkiem . Pozostałe części przeciąć na pół , a następnie wzdłuż na ćwiartki . ułożyć w garnku , zalać wodą , lekko ją osolić i ocukrzyć . Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut ( po tym czasie nawet dolne , poprzecinane części szparagów powinny być miękkie ). Wyjąć łyżką cedzakową na talerze. Polać bułką tartą zarumienioną na maśle.
Wiem , że się strasznie narażam koneserom proponując taki sposób podawania szparagów. Jest to jednak moim zdaniem uzasadnione. Szparagi które są w sprzedaży mają często łykowate dolne części. Pozostaje wtedy tylko odcinanie ich. Ale kiedy przekroimy je na małe kawałki ugotują się dobrze i będą miękkie. Nie tracimy nic z tego co kupiliśmy , a szparagi pomimo pocięcia są pyszne.
Oczywiście jeśli uda nam się kupić wyjątkowo delikatne szparagi to gotujemy je w całości.
Wodę pozostałą po gotowaniu szparagów zużywam do zrobienia zupy szparagowo koperkowej , którą podaję do popicia obiadu .
Wiem , że się strasznie narażam koneserom proponując taki sposób podawania szparagów. Jest to jednak moim zdaniem uzasadnione. Szparagi które są w sprzedaży mają często łykowate dolne części. Pozostaje wtedy tylko odcinanie ich. Ale kiedy przekroimy je na małe kawałki ugotują się dobrze i będą miękkie. Nie tracimy nic z tego co kupiliśmy , a szparagi pomimo pocięcia są pyszne.
Oczywiście jeśli uda nam się kupić wyjątkowo delikatne szparagi to gotujemy je w całości.
Wodę pozostałą po gotowaniu szparagów zużywam do zrobienia zupy szparagowo koperkowej , którą podaję do popicia obiadu .