Natkaa

Natkaa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Szparagi zapiekane w szynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szparagi + szynka prosciutto to wytworny duet, a pomidorki i koperek tylko potęgują ten smak.

Szparagi zapiekane w szynce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi zapiekane w szynce

 

  • zielone szparagi - pęczek
  • szynkę dojrzewającą (np. prosciutto)
  • pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane w szynce
Szparagi obieramy, obcinamy twarde końcówki. Zawijamy po 2 albo 3 w szynkę i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym oliwą. Układamy również pomidorki, solimy i obficie pieprzymy. Wkładamy całość do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 10 minut aż szparagi zmiękną, a szynka się zarumieni. Po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Szparagi zapiekane w szynce
Etap 1