Sposób przygotowania:
Krem z białych szparagów z suszonymi pomidorami
Mięso zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy obrane warzywa: pietruszkę, marchew i seler. Gotujemy wywar przez 50 minut.
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Oczyszczamy szparagi: obieramy je i odłamujemy twarde końce. Następnie kroimy je na kawałki.
Wrzucamy pora i podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie. Dodajemy szparagi i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy 1,25 litra wywaru przecedzonego przez sito. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 10-15 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy ugotowanego selera i pietruszki. Blendujemy. Wlewamy śmietankę i znów blendujemy. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Serwujemy zupę z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Oczyszczamy szparagi: obieramy je i odłamujemy twarde końce. Następnie kroimy je na kawałki.
Wrzucamy pora i podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie. Dodajemy szparagi i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy 1,25 litra wywaru przecedzonego przez sito. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 10-15 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy ugotowanego selera i pietruszki. Blendujemy. Wlewamy śmietankę i znów blendujemy. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Serwujemy zupę z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.