Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak dobrego dania jeszcze nie jedliście, Goście prosili o dokładkę. Delikatne mięso z dodatkiem szparag oraz wędzonego boczku, który sprawia, że potrawa jest smaczna i aromatyczna.

Polędwiczki ze szparagami

Składniki:

Polędwiczki ze szparagami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 pęczka szparag
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ½ szk. śmietany 30%
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Sól
  • Szczypta Chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Polędwiczki ze szparagami

I

Polędwiczki ze szparagami
Przygotowanie mięsa oraz cebuli i aromatycznego boczku.

1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam solą oraz papryką słodką.
2. Boczek kroję w kostkę, smażę. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, dodaję do boczku.

II

Polędwiczki ze szparagami

3. Boczek z warzywami, na patelni zgarniam na bok, następnie smażę mięso. Mięso podlewam jedną szklanką wody i gotuję.

III

Polędwiczki ze szparagami

4. Szparagi kroję na dwu centymetrowe kawałki usuwając twarde części. Szparagi dodaję do mięsa, gotuję około 10 minut. Następnie wsypuję kurkumę, curry, chili, wlewam sos sojowy oraz śmietanę.
5. Na koniec dodaję posiekany drobno koperek.

III

6. Polędwiczki gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
7. Smacznego.