Sposób przygotowania:
Szparagi zapiekane w szynce i serze
► Szparagi umyć, obrać z włóknistej skórki i odciąć zdrewniałą dolną końcówkę (około 2 cm). Górna część szparaga włącznie z takzwanym łebkiem (około 2cm), jest delikatna i nie wymaga obierania.
► Białe szparagi najlepiej gotować na stojąco, zwiążane bawełnianym sznurkiem, ponieważ ich główki są bardzo delikatne i bardzo szybko miękną. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól i masło, następnie włóżyć szparagi i gotować pod przykryciem (jeśli gotujemy na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Gotować około 6 minut od momentu zagotowania. Ugotowane wyjąć z wody, odsączyć, po dwa sparagi owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
► Tak przygotowane sparagi posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż się ser stopi, następnie 5 minut dodatkowo pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.
► Białe szparagi najlepiej gotować na stojąco, zwiążane bawełnianym sznurkiem, ponieważ ich główki są bardzo delikatne i bardzo szybko miękną. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól i masło, następnie włóżyć szparagi i gotować pod przykryciem (jeśli gotujemy na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Gotować około 6 minut od momentu zagotowania. Ugotowane wyjąć z wody, odsączyć, po dwa sparagi owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
► Tak przygotowane sparagi posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż się ser stopi, następnie 5 minut dodatkowo pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.