Pożywny, prosty i smaczny obiad? To możliwe – wystarczy sięgnąć po zapiekanki warzywne. Z makaronem, kurczakiem, mięsem mielonym, ziemniakami lub ryżem – w każdej wersji smakują znakomicie. Z czego zrobić takie danie? Wybór jest spory. Zapiekanka z pomidorami, cukinią, brokułami lub szpinakiem - warto wybrać swoje ulubione warzywo i wykorzystać do tej potrawy. Całości dopełni sos śmietanowy, pomidorowy lub ziołowy, który podkreśli smak warzyw.

Sprawdź przepisy na zapiekanki warzywne i przygotuj je na zdrowy i dietetyczny obiad!
Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem posiada wiele odmian. Z makaronem, kurczakiem, ziemniakami, fetą lub boczkiem – każda smakuje znakomicie. Warto wypróbować zapiekankę szpinakową z łososiem lub mięsem mielonym – te smaki zachwycą niejedną osobę. Dobrze jest także skusić się na wegetariańską lasagne ze szpinakiem – to pyszny i prosty pomysł na obiad. Zrobisz ją w mniej niż godzinę a smak zachwyci każdego!

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami

Brokuły to warzywa, z których możemy przygotować wiele pysznych dań. Świeże lub mrożone zapieczone z makaronem brokuły pod beszamelowym lub śmietanowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Zapiekanka makaronowa z brokułami to danie, które wspaniale smakuje zarówno z warzywnymi jaki i mięsnymi dodatkami. Jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, a składniki do jej przygotowania kupimy w każdym sklepie.

Zapiekanka z kalafiorem

Zapiekanka z kalafiorem

Kalafior zapiekany z makaronem to zarówno idealna przekąska jak i pomysł na obiadokolację. W łatwy i szybki sposób wykorzystamy warzywa ugotowane z poprzedniego dnia, które zostały z wczorajszego posiłku. Sos beszamelowy w połączeniu z mięsem mielonym i kalafiorem tworzy zgrane trio, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Starty drobno żółty ser zwieńczy wierzch zapiekanki i podkreśli smak warzyw.

Zapiekanka z porem

Zapiekanka z porem

Zapiekanki warzywne to prosty sposób na obiad. Oprócz warzyw korzeniowych, w tym marchewki i pietruszki, warto sięgnąć po cebulę lub pora. Ten ostatni nada zapiekance głębokiego smaku i aromatu, jednocześnie nie dominując nad resztą składników tak jak cebula. Najprostszą zapiekankę z porem można zrobić z dodatkiem ziemniaków, sosu śmietanowo-jajecznego i kurczaka. Z tych składników można przyrządzić smaczny obiad dla całej rodziny i to w niecałą godzinę!

Zapiekanka z dyni

Zapiekanka z dyni

Pieczona dynia to potrawa, która nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale wygląda. Warto ją zrobić na imprezę i zaskoczyć gości. Można także sięgnąć po pomysły na zapiekankę z dynią w bardziej tradycyjnej formie. Do takiego dania dobrze jest dodać kurczaka, ziemniaki lub makaron, który scali potrawę. Całość najlepiej doprawić ostrymi przyprawami, np. chilli lub kurkumą.
 

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem to popularna potrawa w Grecji i na Bałkanach. Danie przyrządza się z warzyw, wołowiny, sosu beszamelowego, oliwy z oliwek oraz sera żółtego. Na plastry bakłażana, ziemniaków i cukinii wykłada się mięso mielone, pomidory, cebulę, zioła i przyprawy. Całość zapieka się w piekarniku, po czym polewa sosem i posypuje utartym serem żółtym. Zapiekanka z bakłażanem i cukinią dobrze sprawdzi się na ciepło i na zimno.

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Cukinia idealnie nadaje się do zapiekania z makaronem, ziemniakami i innymi warzywami. Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to pożywne i rozgrzewające danie, które najlepiej sprawdzi się, jako obiad jesienią i zimą. Lżejsza i bardziej dietetyczna wersja tego dania to zapiekanka z cukinią i kurczakiem. Potrawę można przyrządzić również w wersji bezmięsnej – zapiekanka ziemniaczana z cukinią i makaronem z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom. Zapiekanki z cukinią dobrze komponują się z sosem beszamelowym, serowym i pomidorowym.

Szparagi zapiekane

Szparagi zapiekane

Pieczone szparagi zachowują więcej witamin niż warzywa gotowane. Do zapiekanek ze szparagami można dodawać dowolne składniki, np. krótkie makarony, kasze, ryż, podsmażone z ziołami kawałki piersi z kurczaka, szynkę w kostkach lub półplasterki kiełbasy. Białe lub zielone szparagi zapiekane z boczkiem w piekarniku można polać kremowym sosem, a przed podaniem posypać prażonymi ziarnami słoneczka i pestkami dyni. Do szparagów dobrze pasują białe sosy – holenderski, serowy, beszamelowy, koperkowy.

Znaleźliśmy 443 przepisów w kategorii Zapiekanka warzywna