Michaś1916

Michaś1916

Kucharz
[Przepisów: 13]

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proponuję nasze szparagi podawać z samą rucolą skropioną oliwą i octem balsamicznym.

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Składniki:

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

 

  • 4 duże łodygi szparagów (zielone)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • masło 10 g
  • 10g utartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej
Zaczynamy od przygotowania szparagów: obcinamy dolną część i obieramy łodygę. Rozgrzewamy patelnię z wodą i gotujemy na niej szparagi przez 2 minuty aż będą jasnozielone i miękkie. Osusz je i odłóż by wystygły. Owiń 2 łodygi szparagów w plasterek szynki parmeńskiej, na wierzch połóż kawałki ubitego masła z parmezanem doprawionego pieprzem. Wszystko zawiń w folię aluminiową i włóż do rozgrzanego pieca na 4 minuty aż ser będzie skwierczący. Na talerzu układamy po 2 zawiniątka i skrapiamy sosem z oliwy i octu.