Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Szparagi zapiekane z parmezanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Oczyścić i odciąć grube, twarde końce szparagów (zielonych szparagów nie trzeba obierać w całości). W wysokim garnku do gotowania

Szparagi zapiekane z parmezanem

Składniki:

Szparagi zapiekane z parmezanem

 

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 120 gram parmezanu

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane z parmezanem
Oczyścić i odciąć grube, twarde końce szparagów (zielonych szparagów nie trzeba obierać w całości). W wysokim garnku do gotowania szparagów zagotować wodę, wstawić szparagi, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Przykryć garnek i gotować szparagi przez 10 minut. Ważne aby szparagów nie rozgotować, nie mogą się rozpadać. W tym samym czasie ugotować jajka na twardo. Szparagi po wyjęciu i odsączeniu włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, posypać szparagi solą, rozdrobnionymi jajkami i utartym parmezanem. Lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180-200 stopni. Podawać na ciepło.