Klasyczne przepisy kuchni włoskiej zebrane w tej książce są zainspirowane moimi podróżami do Włoch i na Sycylię, podczas których odkrywałam nowe regiony i specyfikę włoskiej kuchni. Smaki te cudownie się komponują ze wspomnieniami z niezwykle uroczych zakątków, takich jak Praiano na wybrzeżu Amalfitańskim, sycylijskie Corleone, Kampania, Florencja, Wenecja, Lido die Solo, Padwa, Lago di Garda i wiele innych. Kuchnia włoska zachwyca swoją prostotą, brakiem przepychu i poszanowaniem naturalnego smaku produktów.
Po powrocie do kraju moimi przewodnikami po klasykach włoskiej cuisine były książki kucharskie, które stanowiły źródło wiedzy i inspirację. Każdy z przepisów jednak jest dostosowany do moich własnych praktyk, przerabiałam je i kompilowałam po swojemu, dlatego z pewnością moje spaghetti tu zaprezentowane będzie różniło się od klasycznego. Wymienię tutaj pewnie nie wszystkie, ale najważniejsze pozycje, z których korzystam, gdy gotuję lub piszę o gotowaniu:
"The Silver Spoon" Wydawnictwo PHAIDON
Kuchnia Włoska Sophie Braimbridge, wydawnictwo Zielona Sowa
Włoskie potrawy na polskim stole Anna Czerni
W kuchni Kręglickich Agnieszka i Marcin Kręgliccy, Znak
1000 potraw na polskim stole Wydawnictwo Książkowe Twój Styl
Culinaria Kuchnia Europy
Slow food Carlo Petrini
Zapraszam serdecznie
Po powrocie do kraju moimi przewodnikami po klasykach włoskiej cuisine były książki kucharskie, które stanowiły źródło wiedzy i inspirację. Każdy z przepisów jednak jest dostosowany do moich własnych praktyk, przerabiałam je i kompilowałam po swojemu, dlatego z pewnością moje spaghetti tu zaprezentowane będzie różniło się od klasycznego. Wymienię tutaj pewnie nie wszystkie, ale najważniejsze pozycje, z których korzystam, gdy gotuję lub piszę o gotowaniu:
"The Silver Spoon" Wydawnictwo PHAIDON
Kuchnia Włoska Sophie Braimbridge, wydawnictwo Zielona Sowa
Włoskie potrawy na polskim stole Anna Czerni
W kuchni Kręglickich Agnieszka i Marcin Kręgliccy, Znak
1000 potraw na polskim stole Wydawnictwo Książkowe Twój Styl
Culinaria Kuchnia Europy
Slow food Carlo Petrini
Zapraszam serdecznie