jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szparagowe spaghetti pełnoziarniste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowe dietetyczne danie wiosenne - makaron z szparagami i sosem szparagowym możemy podać na obiad lub kolację.

Szparagowe spaghetti pełnoziarniste Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagowe spaghetti pełnoziarniste

 

  • 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietanki wiejskiej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz biały do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • rukola do dekoracji
  • ser typu parmezan do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagowe spaghetti pełnoziarniste
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Obieramy umyte uprzednio szparagi dokładnie pozostawiając obierki. Szparagi kroimy na połowę. W garnku do gotowania na parze w dolnej części wkładamy obierki i zalewamy je niewielką ilością osolonej i posłodzonej wody. Do górnej części wkładamy obrane szparagi. Gotujemy szparagi około 15 minut do chwili, aż będą al dente. Obierki przecieramy przez sito przelewając wodą z gotowania. Mąkę mieszamy w małej ilości wody, dodajemy śmietankę po czym zagęszczamy sos. Dodajemy masło, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Ugotowane porcje makaronu umieszczamy na talerzach, polewamy je sosem. Dekorujemy listkami rukoli i posypujemy startym serem.
Szparagowe spaghetti pełnoziarniste
Obieramy umyte uprzednio szparagi dokładnie pozostawiając obierki.
Szparagowe spaghetti pełnoziarniste
W garnku do gotowania na parze w dolnej części wkładamy obierki i zalewamy je niewielką ilością osolonej i posłodzonej wody. Do górnej części wkładamy obrane szparagi.
Szparagowe spaghetti pełnoziarniste
Obierki przecieramy przez sito przelewając wodą z gotowania.
Szparagowe spaghetti pełnoziarniste
Mąkę mieszamy w małej ilości wody, dodajemy śmietankę po czym zagęszczamy sos.