migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Lazania ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku mam bardzo marny szpinak i długo czekałam aby zebrać cokolwiek. Jednak po ostatnich deszczach w końcu coś urosło i od razu postanowiłam zrobic lazanię. Córeczka uwielbia lazanię z mięsem ale wersją ze szpinakiem też była zachwycona.

Lazania ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania ze szpinakiem

lazania

beszamel

Sposób przygotowania:

Lazania ze szpinakiem
Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pokruszony ser.

Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, do smaku doprawić tylko pieprzem bo soli już nie trzeba bo ser jest słony. Gotowy farsz odstawić. Płaty makaronu ugotować al'dente. I rozłożyć na duzych talerzach aby sie nie posklejały.

Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło, następnie dodać mąką. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką, gotowac aż sos zgęstnieje.

Naczynie żaroodporne (u mnie naczynie o wymiarach 25x18) natłuścić lekko masłem lub olejem. Na dnie ułożyć 2 płaty makaronu. Następnie nałożyć troche farszu szpinakowego.

Farsz polać ok 4 łyżkami sosu beszamelowego. Znowu ułożyć dwa płaty makaronu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są dwa płaty makaronu. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć kulki małej mozzarelli i posypać słodka papryką.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni, funkcja termoobieg.

Moja lazania nie wyszła za wysoka ale tylko tyle miałam szpinaku, spokojnie do naczynia zmieściłaby się jeszcze jedna warstwa szpinaku i makaronu. 
Lazania ze szpinakiem
Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać.
Lazania ze szpinakiem
Płaty makaronu ugotować al'dente. I rozłożyć na duzych talerzach aby sie nie posklejały.
Lazania ze szpinakiem
Naczynie żaroodporne (u mnie naczynie o wymiarach 25x18) natłuścić lekko masłem lub olejem. Na dnie ułożyć 2 płaty makaronu. Następnie nałozyc troche farszu szpinakowego. Farsz polać ok 4 łyżkami sosu beszamelowego. Znowu ułożyć dwa płaty makaronu i tak do wyczerpania składników.
Lazania ze szpinakiem
Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć kulki małej mozzarelli i posypać słodka papryką.

Tagi:

danie