Sposób przygotowania:
Lazania ze szpinakiem
Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pokruszony ser.
Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, do smaku doprawić tylko pieprzem bo soli już nie trzeba bo ser jest słony. Gotowy farsz odstawić. Płaty makaronu ugotować al'dente. I rozłożyć na duzych talerzach aby sie nie posklejały.
Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło, następnie dodać mąką. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką, gotowac aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne (u mnie naczynie o wymiarach 25x18) natłuścić lekko masłem lub olejem. Na dnie ułożyć 2 płaty makaronu. Następnie nałożyć troche farszu szpinakowego.
Farsz polać ok 4 łyżkami sosu beszamelowego. Znowu ułożyć dwa płaty makaronu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są dwa płaty makaronu. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć kulki małej mozzarelli i posypać słodka papryką.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni, funkcja termoobieg.
Moja lazania nie wyszła za wysoka ale tylko tyle miałam szpinaku, spokojnie do naczynia zmieściłaby się jeszcze jedna warstwa szpinaku i makaronu.
Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, do smaku doprawić tylko pieprzem bo soli już nie trzeba bo ser jest słony. Gotowy farsz odstawić. Płaty makaronu ugotować al'dente. I rozłożyć na duzych talerzach aby sie nie posklejały.
Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło, następnie dodać mąką. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką, gotowac aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne (u mnie naczynie o wymiarach 25x18) natłuścić lekko masłem lub olejem. Na dnie ułożyć 2 płaty makaronu. Następnie nałożyć troche farszu szpinakowego.
Farsz polać ok 4 łyżkami sosu beszamelowego. Znowu ułożyć dwa płaty makaronu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są dwa płaty makaronu. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć kulki małej mozzarelli i posypać słodka papryką.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni, funkcja termoobieg.
Moja lazania nie wyszła za wysoka ale tylko tyle miałam szpinaku, spokojnie do naczynia zmieściłaby się jeszcze jedna warstwa szpinaku i makaronu.