Sposób przygotowania:
Lumaconi ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić szpinak i smażyć aż zmięknie i zmniejszy swoją objętośc.
Nastepnie dodać śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.
Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i szybko wymieszać aby nie było grudek.
Następnie wlać mleko, doprawic do smaku przyprawami. Gotowac az sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszać. Gotowym sosem polac nadziane muszelki.
Naczynie wstawić do piekarnika zapiekać ok 20-30 minut, funkcja termoobieg.
Nastepnie dodać śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.
Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i szybko wymieszać aby nie było grudek.
Następnie wlać mleko, doprawic do smaku przyprawami. Gotowac az sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszać. Gotowym sosem polac nadziane muszelki.
Naczynie wstawić do piekarnika zapiekać ok 20-30 minut, funkcja termoobieg.
Renata9