Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Delikatne i wilgotne muffinki z budyniowym wnętrzem i pysznym, mocno jeżynowym kremem na wierzchu. Jeżyny barwią na fantastyczny kolor.

Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym
Jeżyny włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Można wszystkie jeżyny jednocześnie przetrzeć- te do budyniu i kremu. Do budyniu będzie ok 1/3 szklanki musu, a do kremu 2/3 szklanki. Odlać z od mleka ćwierć szklanki, w której rozetrzeć żółtko z mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. MUFFINKI: Jajka utrzeć z cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez 25-30min. Wystudzić. KREM: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlać cienkim strumyczkiem do przetartych jeżyn. Dodać cukier. Zimną śmietankę ubić i połączyć z wystudzonym, gęstym musem jeżynowym. Kiedy zacznie tężeć nakładać na muffinki za pomocą rękawa cukierniczego. Na czubku wcisnąć dodatkowe jeżyny.
Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym
Jeżyny włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż puszczą sok.
Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym
Wylewać ciasto do połowy i nakładać zimny budyń.
Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym
Mus jeżynowy z żelatyną łączyć delikatnie z ubitą śmietanką.