Sposób przygotowania:
Naleśnikowy tort z czarną porzeczkąETAP 1
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (u mnie wyszło 7 naleśników).
ETAP
SER: Do sera dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka. Całość miksujemy. W trakcie miksowania słodzimy do smaku (według uznania).
WARSTWA PORZECZKI: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy.
ETAP 3
Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito (Ja otrzymałam ¾ szklanki gęstego musu).
ETAP 4
Przygotowany mus owocowy pozostawimy do ostygnięcia (ewentualnie można dodać jeszcze cukru). Po ostygnięciu otrzymamy coś w rodzaju tężejącej galaretki. Porzeczkę można przygotować np. dzień wcześniej. Ważne by zdążyła dobrze ostygnąć przed przystąpieniem do przekładania.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Na talerz wykładamy jeden usmażony naleśnik. Smarujemy go cienką warstwą sera. Na ser wykładamy cienką warstwę porzeczki. Przykładamy kolejnego naleśnika. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Torcik podajemy.
biedroneczki