jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tradycyjne naleśniki z serem szybko „zapychają”. W tym torciku poza serem w skład nadzienia dodana jest porzeczka, która doskonale orzeźwia całość! W rezultacie danie smakuje wyśmienicie i z przyjemnością sięgamy po następną porcje.

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką

CIASTO naleśnikowe

  • 1,5 szklanki mleka,
  • ok ¾- 1 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • Olej do smażenia,

NADZIENIE serowe

  • 500 g sera białego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier puder do smaku,
  • 2 żółtka

WARSTWA porzeczkowa

  • 300 gram czarnej porzeczki,
  • 3 łyżki cukru,

DEKORACJA:

  • owoce czerwonej i czarnej porzeczki,
  • świeże liście z porzeczki,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką

ETAP 1

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (u mnie wyszło 7 naleśników).

ETAP

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką
Porzeczki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy.

SER: Do sera dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka. Całość miksujemy. W trakcie miksowania słodzimy do smaku (według uznania).
WARSTWA PORZECZKI: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy.

ETAP 3

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką
Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito

Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito (Ja otrzymałam ¾ szklanki gęstego musu).

ETAP 4

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką
Przygotowany mus owocowy pozostawimy do ostygnięcia (ewentualnie można dodać jeszcze cukru).

Przygotowany mus owocowy pozostawimy do ostygnięcia (ewentualnie można dodać jeszcze cukru). Po ostygnięciu otrzymamy coś w rodzaju tężejącej galaretki. Porzeczkę można przygotować np. dzień wcześniej. Ważne by zdążyła dobrze ostygnąć przed przystąpieniem do przekładania.

ETAP 5

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką
Przekładanie naleśników

WYKOŃCZENIE: Na talerz wykładamy jeden usmażony naleśnik. Smarujemy go cienką warstwą sera. Na ser wykładamy cienką warstwę porzeczki. Przykładamy kolejnego naleśnika. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Torcik podajemy.


Tagi:

tort