Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Sztrucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mak można zastąpic także kakao

Sztrucla z makiem

Składniki:

Sztrucla z makiem

 

  • 50 g drozdzy
  • 100 g cukru
  • 3 łyzki mleka
  • ½ kg maki
  • 3 żółtka
  • Cukier waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyzki oleju
  • Reszta:
  • Tłuszcz do pieczenia
  • Gotowa masa makowa

 

Sposób przygotowania:

Sztrucla z makiem
Drozdże rozkruszyc w misce dodać łyzkę cukru, mleko i łyżke maki, wymieszac do konsystencji gęstej smietany i zostawić w ciepłym miejscu Az podwoi objętość. Dodac resztę składników i wymieszać. Podzielić na 3częsci, kazda rozwalkować. Nałozyc mase makowa i zwinąć. Ulozyc na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zostawic do wyrośnięcia.Piec 45 minut w temp. 180- ST. Wylaczyc piekarnik, wyjac strucle i wierzch posmarować bialkiem i włożyć powrotem na kilka chwil do piekarnika by wyschły.

Tagi:

mak