Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

SUPERPRZEPIS

Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesień pachnie cynamonem, a jak cynamon to szwedzkie bułeczki cynamonowe, proste i pyszne idealne do kubka mleka ( i nie tylko ).

Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)

 

Sposób przygotowania:

Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)
Ciasto. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko lekko podgrzewamy. W misce rozkruszamy drożdże zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 10 minut.

Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich mleko z masłem, mąkę, kardamon i jajko – wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinkę, aby powiększyło swoją objętość.

Masa: masło rozcieramy z cukrem i cynamonem tak aby powstała pasta – odstawiamy. Na podsypany mąką blat, wykładamy ciasto rozwałkowujemy na ja kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Na cieście rozsmarowujemy pastę powstałą z masła, cukru i cynamonu.

Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na 1 cm plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut, aby trochę podrosły. Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem.

Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 8-10 minut. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia, smacznego :)  


Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)
Ciasto. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko lekko podgrzewamy. W misce rozkruszamy drożdże zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich mleko z masłem, mąkę, kardamon i jajko – wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinbę, aby powiększyło swoją objętość.
Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)
Masa: masło rozcieramy z cukrem i cynamonem tak aby powstała pasta – odstawiamy.
Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)
Na podsypany mąką blat, wykładamy ciasto rozwałkowujemy na ja kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm.
Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)
Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na 1 cm plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.