Sposób przygotowania:
Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)
Ciasto. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko lekko podgrzewamy. W misce rozkruszamy drożdże zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 10 minut.
Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich mleko z masłem, mąkę, kardamon i jajko – wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinkę, aby powiększyło swoją objętość.
Masa: masło rozcieramy z cukrem i cynamonem tak aby powstała pasta – odstawiamy. Na podsypany mąką blat, wykładamy ciasto rozwałkowujemy na ja kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Na cieście rozsmarowujemy pastę powstałą z masła, cukru i cynamonu.
Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na 1 cm plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut, aby trochę podrosły. Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 8-10 minut. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia, smacznego :)
Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich mleko z masłem, mąkę, kardamon i jajko – wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinkę, aby powiększyło swoją objętość.
Masa: masło rozcieramy z cukrem i cynamonem tak aby powstała pasta – odstawiamy. Na podsypany mąką blat, wykładamy ciasto rozwałkowujemy na ja kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Na cieście rozsmarowujemy pastę powstałą z masła, cukru i cynamonu.
Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na 1 cm plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut, aby trochę podrosły. Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 8-10 minut. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia, smacznego :)
SylaUla
agnieszka32910
skuter5
Czekoladka 2