czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Norweskie bułeczki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bułeczki mają bardzo smaczne nadzienie. Warto zabrać ja ze sobą na piknik czy wycieczkę. Dzieci je uwielbiają!

Norweskie bułeczki cynamonowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Norweskie bułeczki cynamonowe

 

 

  • Nadzienie:
  • 100g kremu czekoladowego,
  • 50 g masła,
  • 50g cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Norweskie bułeczki cynamonowe
1. Mąkę zmieszać z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami. Masło stopić. Mleko rozkłócić z jajkami. Ubijając trzepaczką dodać masło. Mieszanką zalać suche składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm. 2. Krem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na około 20 sztuk. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 23x33cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 30 minut w temp. 180st.
Norweskie bułeczki cynamonowe
Zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut by podrosło
Norweskie bułeczki cynamonowe
Ciasto posmarować nadzieniem, zrolować, pociąć