Sposób przygotowania:
Norweskie bułeczki cynamonoweCiasto
Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko, roztopione masło i jajka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (można wyrobić ciasto ręcznie, lecz jest to bardziej pracochłonne) Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3-5 mm) Wysmarować go miękkim masłem, posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Formowanie
Powstały rulon pokroić na 15-18 części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na około 30 minut do napuszenia.
Pieczenie
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st. C przez 25-30 minut do zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/źródło: jeden z blogów).