akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

SUPERPRZEPIS

Norweskie bułeczki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie każdego ;) Serdecznie polecam wypróbować te bułeczki. Pyychota! ;)

Norweskie bułeczki cynamonowe

Składniki:

Norweskie bułeczki cynamonowe

Ciasto

Dodatkowo

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Norweskie bułeczki cynamonowe

Ciasto

Norweskie bułeczki cynamonowe
Zwijanie rozwałkowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku.

Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko, roztopione masło i jajka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (można wyrobić ciasto ręcznie, lecz jest to bardziej pracochłonne) Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3-5 mm) Wysmarować go miękkim masłem, posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

Formowanie

Norweskie bułeczki cynamonowe
Wykrawanie norweskich bułeczek cynamonowych.

Powstały rulon pokroić na 15-18 części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na około 30 minut do napuszenia.

Pieczenie

Norweskie bułeczki cynamonowe
Wyrastające bułeczki cynamonowe przed pieczeniem.

Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st. C przez 25-30 minut do zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/źródło: jeden z blogów).