Sposób przygotowania:
Zawijane bułeczki cynamonowe z sosem karmelowym
Zaczyn: Drożdże wkruszyć do trzech łyżek mąki, dodać łyżkę cukru i mleko. Pozostawić na 15 minut (musi wyrosnąć).Ciasto: Resztę mąki przesiać, połączyć z zaczynem i resztą składników na ciasto. Wyrobić na gładką masę - powinno odrywać się od rąk. Przykryć ściereczką i pozostawić aż objętość się podwoi. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5cm. Posmarować miękkim masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w rulon i pokroić go na około 6-cio cm części. Tak powstałe zawiniątka przełożyć do formy (o wyższych ściankach) w odległości około 2cm i odstawić do ponownego wyrośnięcia (na około pół godziny). Posmarować je białkiem i piec około 15 minut w 200 stopniach.Sos: Na patelnię wlać wodę i wsypać równomiernie cukier. Bez mieszania podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Następnie ściągnąć z ognia, dodać masło i śmietanę. Mieszać do rozpuszczenia.Najlepiej podawać jeszcze ciepłe bułeczki polane ciepłym sosem.Smacznego!