Sposób przygotowania:
szybciutka zupka koperkowa
wlewamy do garnka wodę , wkładamy skrzydełka i gotujemy wywar(między czasie dajemy marcheweczki oraz pieprz ziarnisty,ziele angielskie i liście laurowe,gdy wywar będzie gotowy dajemy kostkę bulionową,koperek drobno siekamy,mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy,zacierki robimy z maki i jajek z dodatkiem soli- sól mieszamy z mąką ,którą wsypujemy na stolnice(jeśli nie mamy stolnicy można to zrobić w głębokim talerzu),do mąki dodajemy jajka i razem mieszamy(nie dodajemy wody),gdy będziemy ciasto rozcierać ciasto w dłoniach powstaną kluseczki(jeśli będzie za rzadkie można dodać mąki), wyrobione kluski dodajemy do zupy, gotujemy aż zacierki wypłyną na wierzch, doprawiamy sola i pieprzem mielonym do smaku. gotowe.