peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Szybka strucla jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna strucla jabłkowa - zrobisz ją szybko i zjesz ją szybko ;-)

Szybka strucla jabłkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybka strucla jabłkowa

 

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szybka strucla jabłkowa
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy, układając go na jabłkach pod kontem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotowe strucle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
Szybka strucla jabłkowa
Szybka strucla jabłkowa - łatwy sposób na ozdobienie ciasta
Szybka strucla jabłkowa
Szybka strucla jabłkowa - zaraz po wyjęciu z piekarnika