jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szybka zupa selerowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka zupa selerowa to sposób na wykorzystanie odrobiny rosołu z mięsem i warzywami. Jest lekka i smaczna.

Szybka zupa selerowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybka zupa selerowa

 

  • 1 litr bulionu
  • warzywa i mięso z bulionu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 łyzka masła
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy
  • sól pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Sposób przygotowania:

Szybka zupa selerowa
Szklimy posiekaną drobno cebulkę na maśle. Po kilku minutach zalewamy bulionem. Warzywa i mięso z rosołu kroimy drobno. Dodajemy do zupy.

Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki łodygi selera. Listki selera odstawiamy do posypania. Na końcu dodajemy kaszę quinoa. Dodajemy bazylię . Doprawiamy zupę solą, pieprzem.

Gdy zupa jest gorąca nalewamy ją do miseczek po czym posypujemy listkami selera. 
Szybka zupa selerowa
Listki selera odrywamy od łodyg, po czym łodygi kroimy w kostkę lub plasterki.
Szybka zupa selerowa
Dodajemy pokrojony w cieńkie plasterki selera.