zupa selerowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

delikatna zupa selerowa zdrowa

zupa selerowa

Składniki:

zupa selerowa

 

  • Składniki:
  • 30 g masła
  • duży korzeń selera
  • korzeń pietruszki
  • posiekana natka pietruszki
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 10 g sera pleśniowego
  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

zupa selerowa
Przygotowanie:
Szalotkę wraz z czosnkiem należy obrać i drobno posiekać ostrym nożem. Pietruszkę oraz korzeń z selera obrać, skroić. Na 30 g masła smażymy na rumiano szalotkę. Dosypujemy seler z pietruszką. Obsmażamy 5-7 minut. Wlać wywar z kurczaka i gotować do miękkości zupy. W śmietanie rozpuścić ser i wlać do zupy.Należy dodać tylko szczyptę soli bowiem sam ser jest słony.