Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Szybka zupka marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowa, sycąca zupa na szybko

Szybka zupka marchewkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybka zupka marchewkowa

 

  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 100g mięsa z udźca indyka
  • 1 litr bulionu
  • 100g drobnego makaronu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szybka zupka marchewkowa
Marchewkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dokładamy też mięso z indyka i zaczynamy gotować. Jakieś 10 minut po zagotowaniu wyjmujemy mięso, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Dokładamy makaron i gotujemy jeszcze ok 10 minut (aż makaron będzie miękki, ale nie rozgotowany). Na koniec dodajemy umytą, osuszoną i posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna być zjedzona od razu, tego samego dnia. Jeżeli ma postać dłużej, to makaron należy ugotować oddzielnie i nie trzymać go w zupie, bo za bardzo rozmięknie.
Szybka zupka marchewkowa
Warzywa i mięso zalewamy bulionem i gotujemy
Szybka zupka marchewkowa
Ugotowane mięso kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy
Szybka zupka marchewkowa
dodajemy też makaron a jak się ugotuje to jeszcze natkę