jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza z mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mango często wykorzystuje do przygotowania deserów. Jednak owoc ten doskonale sprawdza się w daniach przygotowanych na ostro. Dziś polecam pizzę z jej udziałem.

Pizza z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z mango

CIASTO

NADZIENIE:

  • 1duża pojedyncza pierś z kurczaka,
  • Około 250 gram wędzonego boczku,
  • Około 150 gram sera żółtego,
  • Oliwki czarne,
  • 1 dojrzały owoc mango,
  • 3-4 łyżki pomidorowego sosu,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • Olej,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Natka pietruszki do podania,
  • Jajko do smarowania brzegów

Sposób przygotowania:

Pizza z mango

ETAP 1

Pizza z mango
Wyrobione ciasto pozostawiamy na godzinę do podrośnięcia

CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz cukier.

Do tak przygotowanych składników dodajemy: olej, jajko, przyprawy, oraz w miarę wyrabiania stopniowo wymieszane mąki.

Ciasto wyrabiany około 10 minut. Po tym czasie przykrywamy je i odstawiamy na około 60 minut, by podwoiło swoją objętość.


Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.

ETAP 2

Pizza z mango
Odpowiednią ilość boczku kroimy

NADZIENIE: Boczek kroimy w grubą kostkę.

ETAP 2

Pizza z mango
Filet przyprawiamy i przysmażamy

Mięso przepłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.

W trakcie smażenia dodajemy do niego pokrojone gałązki rozmarynu. Gotowe zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Pizza z mango
Sosem pomidorowym smarujemy środek pizzy

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki przekrawamy na połowę.

Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.

Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy i przekładamy na blaszkę.

Formujemy nieco wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy sosem pomidorowym.

ETAP 5

Pizza z mango
Składniki nadzienia wykładamy na wierzch pizzy

Na wierzch kolejno wykładamy boczek, filet, mango, oliwki.

Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C.

Po tym czasie całość posypujemy startym serem.

Gdy ten się rozpuści pizzę wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.