Sposób przygotowania:
Pizza z mangoETAP 1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
Do tak przygotowanych składników dodajemy: olej, jajko, przyprawy, oraz w miarę wyrabiania stopniowo wymieszane mąki.
Ciasto wyrabiany około 10 minut. Po tym czasie przykrywamy je i odstawiamy na około 60 minut, by podwoiło swoją objętość.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
ETAP 2
NADZIENIE: Boczek kroimy w grubą kostkę.
ETAP 2
Mięso przepłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.
W trakcie smażenia dodajemy do niego pokrojone gałązki rozmarynu. Gotowe zdejmujemy z ognia.
ETAP 4
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki przekrawamy na połowę.
Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy i przekładamy na blaszkę.
Formujemy nieco wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
ETAP 5
Na wierzch kolejno wykładamy boczek, filet, mango, oliwki.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C.
Po tym czasie całość posypujemy startym serem.
Gdy ten się rozpuści pizzę wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.