Sposób przygotowania:
Szybki chleb drożdżowyzaczyn
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy razem z cukrem, dodajemy z całości 2 łyżki mąki, rozcieramy ponownie, tak żeby nie było żadnej grudki.
Do zaczynu dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody, ponownie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - wystarczy, żeby drożdże "ruszyły"
przygotowania ciasta
Do dość miski wsypujemy mąki,resztę wody, pestki słonecznika, olej, sól i zaczyn, wszystko mieszamy ze sobą początkowo łyżką, potem już ręką.
Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc .
Miska musi być większa, bo ciasto wyraźnie zwiększa objętość.
wyrastanie
Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc .
Miska musi być większa, bo ciasto wyraźnie zwiększa objętość.
przygotowanie do pieczenia
Rano wyrabiamy chleb na stolnicy podsypanej mąką, aż ciasto przestanie się lepić do rąk.
Formujemy okrągły bochenek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy go do wyrośnięcia na około 40 minut- czas może sie skrócić, a wszystko zależy od temperatury.
pieczenie
Okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywą wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przez 15 minut do temperatury 220 stopni.
Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, wyciągamy gorące naczynie rękawicami i
podsypujemy lekko mąką.
Przekładamy nasz bochenek, ja dodatkowo posmarowałam wodą i posypałam bochenek ziarnami słonecznika, ale nie jest to konieczne i zamykamy pokrywę, pieczemy tak 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy bez przez 20 - 30 minut, aż chleb nam się ładnie zarumieni.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
smacznego :)