Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Chleb orkiszowy na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo prosty i smaczny chleb, szybki w wykonaniu ręcznie jak i z pomocą robota. Pięknie wyrasta i smakuje bosko zwłaszcza ze świeżym masłem.

Chleb orkiszowy na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb orkiszowy na maślance

 

  • 50 g drożdży
  • 2 kilo mąki orkiszowej
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l wody ciepłej

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy na maślance
Rozrób drożdże w szklance ciepłej wody wody . Wlej do miski maślankę, na nią wsyp mąkę i na mąkę rozrobione drożdże, wymieszaj i dodaj 2 łyżki soli.

Zagnieć ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzące od miski. Przykryj i odczekaj 40 minut.

Włącz piekarnik na 200 ° C góra-dół.

Uformuj chlebki. połóż je na papierze do pieczenia i po 20 minutach włóż je do piekarnika na środkową półkę i piecz 40 minut .

Smacznego.
Chleb orkiszowy na maślance
z wszystkich składników zagnieć ciasto, powinno odchodzić od miski
Chleb orkiszowy na maślance
po 40 minutach uformuj chleby i pozostaw jeszcze na 20 minut
Chleb orkiszowy na maślance
po 20 minutach zrób wzory na bochenkach i piecz 40 minut
Chleb orkiszowy na maślance
gdy wystygną powinny wyglądać tak i smakować jeszcze lepiej