Sposób przygotowania:
Chleb kubański najszybszy
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dzięki czemu napowietrzamy ją. Dodajemy do niej drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Następnie do miski dodajemy gorącą wodę i intensywnie miksujemy. Miksujemy przy użyciu końcówek świderków, do ciasta drożdżowego. Powinno nam to zająć około 10 minut, a ciasto po wyrabianiu powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek miski. Wyciągamy mikser a miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po upływie czasu wyrastanie ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować chleb i posmarować wodą połączoną z oliwą. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć do na 190 stopni C. Piec około 40 minut, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
marietta