Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

szybki jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka , smaczna szarlotka

szybki jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

szybki jabłecznik

 

  • 3 szklanki mąki
  • margaryna
  • proszek do pieczenia 8 g
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 całe jajo
  • 2 cukry waniliowe
  • łyżka oleju

 

 

Sposób przygotowania:

szybki jabłecznik
Mąkę wsypujemy na stolnicę. Do mąki dodajemy pokrojoną margarynę. Siekamy nożem razem dwa składniki . Następnie dodajemy do nich cuker, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, olej oraz jajo. Ponownie siekamy nożem. Po czym zagniatamy ręką. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki ze sobą się połączą. Dzielimy na 2 części . Jedna większa druga nieco mniejsza. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Większą część rozwałkowujemy. I wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spół ok 10 minut. 2 część ciasta wkładamy do zamrażalnika. NADZIENIE : Jabłka obieramy i trzemy o grubych oczkach na tarce. Dodajemy cynamon i mieszamy dokładnie z potartymi jabłkami. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe.. Na jabłka ścieramy na tarce drugą część ciasta i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
szybki jabłecznik
po upieczeniu polecam posypać cukrem pudrem
szybki jabłecznik
utarte jabłka z cynamonem - dokładnie mieszamy
szybki jabłecznik
pieczemy ok 45 minut
szybki jabłecznik
szarlotka szybki i smaczna na kruchym cieście