edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szybki niby-gyros z kurczaka

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Idealne danie na szybki obiad dla dwojga

Szybki niby-gyros z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki niby-gyros z kurczaka

 

  • Duża pojedyncza pierś kurczaka
  • łyżka oleju
  • 1/3 dużej czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • szklanka gorącej wody
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • opcjonalnie kilka łyżek kremówki
  • 2 porcje makaronu tagiatelle szpinakowe
  • sól

Sposób przygotowania:

Szybki niby-gyros z kurczaka
Pierś opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam poprzecznie w paski. Paprykę umyłam, oczyściłam z pestek i białych włókien, pokroiłam w cienkie paseczki. Czosnek obrałam, drobniutko posiekałam. Liście kapusty pekińskiej opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w paski. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i osmażałam mieszając od czasu do czasu, aż zmieniło kolor. W międzyczasie nastawiłam wodę, osoliłam ją i ugotowałam makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do mięsa dodałam paprykę i czosnek, smażyłam razem przez chwilę, aż zwiotczała, posypałam przyprawą do gyrosa i podlałam szklanką gorącej wody. Smażyłam bez przykrycia na dość dużym ogniu aż do prawie całkowitego odparowania płynu. W tym momencie można dodać kremówkę. Na talerzach rozłożyłam pokrojoną pekinkę, na niej ułożyłam mięso, a obok – odcedzony gorący makaron.
Szybki niby-gyros z kurczaka
Pokrojone w plasterki mięso wrzuciłam na rozgrzany olej.
Szybki niby-gyros z kurczaka
Kiedy mięso zmieniło kolor dodałam paprykę i czosnek.
Szybki niby-gyros z kurczaka
Kiedy papryka zwiotczała posypałam całość przyprawą do gyrosa.
Szybki niby-gyros z kurczaka
Podlałam wodą i smażyłam do prawie całkowitego odparowania płynu.