Sposób przygotowania:
Szybki pasztet z wątróbki
Wątróbki dokładnie opłukać i usunąć białe błonki. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić wątróbki i podsmażyć na rumiano. Należy uważać, bo wątróbka lubi mocno pryskać i można się poparzyć. Gdy wątróbka się podsmaży dodać pokrojoną cebulę i dalej smażyć do zrumienienia się cebuli. Można podlać odrobiną wody. Gdy cebula jest usmażona dodać przyprawy, wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią. Gorącą wątróbkę zmielić maszynką do mięsa na drobnym sitku i przełożyć pasztet do słoiczków lub innego naczynia. Gdy pasztet wystygnie zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Bez pasteryzacji taki pasztet można przechowywać kilka dni.
gusia1000