Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pasztet ze świeżych grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon grzybowy w pełni. Były duszone, kotlety z grzybów, zupa grzybowa, teraz przyszedł czas na smaczny pasztet z dowolnych grzybów.

Pasztet ze świeżych grzybów leśnych Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pasztet ze świeżych grzybów leśnych

 

  • 1 kg dowonych grzybów leśnych, borowików, kurek, podgrzybków, koźlarzy,
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 3 łyżki drobno pokojonej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Zebrane grzyby oczyścić dokładnie i wypłukać. Obgotować przez około 10 minut. Osączyć dokładnie na sicie, aby pozbyć się jak najwięcej wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Zmielić grzyby, cebulę i płatki owsiane. Dodać pokrojną drobno natkę pietruszki, jajka, sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez około godzinę. Ostudzić najpierw w temperaturze pokojowej, a poem w lodówce.
Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Oczyszczone, wypłukane grzyby należy obgotować i osączyć na sicie.
Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Do zmielonych grzybów dodać płatki owsiane i cebulę
Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Zmielić grzyby z płatkami i cebulą w maszynce do mięsa
Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Masę na pasztet przełożyć do formy keksowej.
Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez godzinę
Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Przed pokrojeniem pasztet dobrze ostudzić