Sposób przygotowania:
Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami
1. Kasze jaglaną płuczemy kilka razy aby pozbyć się goryczki i gotujemy na wywarze warzywnym.
2. Cebulę obieramy i kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojonego pora.
3. Pieczarki myjemy, obieramy , kroimy drobno i dodajemy dodajemy do cebuli i pora. Smażymy do odparowania się nadmiaru wody z pieczarek.
4. Ugotowaną kasze przekładamy do miski, dodajemy podsmażone warzywa, przecisnietym przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą ,posiekaną natkę pietruszki, wędzona czerwona paprykę, kurkumę , tymianek, sos sojowy oraz pieprzem i ewentualnie sól. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
5. Przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około godziny.
2. Cebulę obieramy i kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojonego pora.
3. Pieczarki myjemy, obieramy , kroimy drobno i dodajemy dodajemy do cebuli i pora. Smażymy do odparowania się nadmiaru wody z pieczarek.
4. Ugotowaną kasze przekładamy do miski, dodajemy podsmażone warzywa, przecisnietym przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą ,posiekaną natkę pietruszki, wędzona czerwona paprykę, kurkumę , tymianek, sos sojowy oraz pieprzem i ewentualnie sól. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
5. Przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około godziny.