Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Szybki rabarbarowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, warto więc choć raz je zrobić z młodego wiosennego rabarbaru. Szkoda, że rabarbar nie jest tak doceniany jak na to zasługuje.

Szybki rabarbarowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybki rabarbarowiec

 

  • 60 dag rabarbaru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szybki rabarbarowiec
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, aby puścił sok.

Następnie dodać przesianą mąkę, jajka, olej, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 50 minut.  




Szybki rabarbarowiec
Pokrojony na kawałki rabarbar zasypany cukrem
Szybki rabarbarowiec
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać
Szybki rabarbarowiec
Upieczone ciasto w temperaturze 175 stopni